NIEUWSBERICHT

Terug naar nieuwsoverzicht

18-03-2022

Jaap Roording

Het bestuur van JuristenRijk heeft een nieuw bestuurslid erbij: mr dr Jaap Roording (hoofd van de divisie juridische zaken NVWA). Hij wordt tijdens de voorjaarsbijeenkomst nog formeel benoemd, maar wij stellen hem nu alvast graag aan jullie voor.

•        Jaap, wat is jouw achtergrond?

Laat ik me even voorstellen: Jaap Roording, 54 jaar oud, geboren in de Achterhoek en nu woonachtig in De Bilt, met vrouw en jongste dochter. In mijn vrije tijd loop ik af en toe een marathon. Ik heb Rechten gestudeerd in Nijmegen. In mijn loopbaan ben ik van specialist naar generalist gegaan, dus van inhoud naar proces. Mijn eerste baan na studie en promotie was wetgevingsjurist bij de Directie Wetgeving van Justitie. Inmiddels geef ik, na een aantal tussenstappen, leiding aan een juridische dienst van meer dan 100 medewerkers. Daartussen ben ik vanuit het ministerie van Justitie een aantal jaren internationaal werkzaam geweest, in de EU en de VN, en heb ik me beziggehouden met wetgevingsbeleid en met het Openbaar Ministerie. In 2017 ben ik van de leuke, maar ook ivoren toren van Den Haag naar ‘de uitvoering’ overgestapt, in mijn geval de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Hoewel dat misschien niet zo lijkt, was iedere nieuwe functie een logische stap voor mij. Het was een kans om in een andere omgeving nieuwe ervaringen op te doen. Ik kan het iedereen aanraden. Overigens ben ik nog steeds jurist in hart en nieren.

•          Waarom ben je lid van het bestuur van JuristenRijk geworden?

Het makkelijke antwoord is: via via, gevraagd door een goede kennis. Als je, zoals ik, een tijdje rondloopt in Den Haag en omstreken bouw je een netwerk op. Maar, behalve dat het leuk is om met mensen uit dat netwerk samen iets te doen, vond ik dat ik niet kon weigeren. Ik draag vanuit mijn ervaring graag iets bij aan ons mooie vak, het vak van overheidsjurist.

•          Aan welke punten zou je extra aandacht willen besteden?

Ik ben het eerste bestuurslid werkzaam bij een Inspectie, een bijzonder type uitvoeringsorganisatie. Bij JuristenRijk denk je al snel aan juristen op een departement. Maar tegenwoordig werkt het merendeel van de overheidsjuristen in de uitvoering. Hun taak daar is belangrijker dan ooit. De regelgeving dijt steeds verder uit, beleid stapelt zich op. Overheidsjuristen zijn nodig om dat nog enigszins in goede banen te leiden en tegelijk de menselijke maat te bewaken. De Toeslagenaffaire heeft dat wel duidelijk gemaakt. JuristenRijk kan dit belangrijke werk uitlichten en een platform bieden aan overheidsjuristen om ervaringen uit te wisselen en kennis te maken met de vele facetten van ons vak. En als dat collega’s stimuleert om eens een overstap te maken, bijvoorbeeld van departement naar uitvoering of vice versa, ben ik tevreden.

 

© JuristenRijk