NIEUWSBERICHT

Terug naar nieuwsoverzicht

05-02-2020

Verslag werkbezoek Belastingdienst

Op 5 februari 2020 waren we te gast bij de Belastingdienst. Het was een druk bezochte en zeer interactieve bijeenkomst.

Allereerst belichtte Hans Koeman het proces achter de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting, van het klaarzetten van de vooringevulde aangifte (VIA) tot en met het opleggen van de aanslagen. Een proces waarbij in korte tijd zeer veel verschillende stappen moeten worden doorlopen. De introductie van de VIA in 2007 blijkt een groot succes. Er wordt nog steeds volop gewerkt aan uitbreiding ervan met allerlei rubrieken. Zo wordt onderzocht of het in de toekomst mogelijk is om ook de financieringskosten van de eigen woning (taxatie- en notariskosten), studieschulden en verdiensten in de deel- en kluseconomie vooraf te kunnen invullen. Op dit moment worden 27 rubrieken van de aangifte vooraf ingevuld. Daarnaast is er ook een app beschikbaar waar de gegevens al zijn ingevuld en waarmee mensen heel eenvoudig en snel aangifte kunnen doen.  

Na de pauze informeerden Mariette Lokin, Anouschka Ausems en Diederik Dulfer ons over de manier waarop de Belastingdienst wetgeving vertaalt naar specificatie voor ICT-systemen. Via een methode die Regelbeheer is genoemd, werken experts van verschillende disciplines (juristen, ICT’er, communicatiespecialisten) continu samen om juridische bronnen (wetgeving, beleidsregels, interne werkinstructies) in beslisregels in leesbare taal om te zetten. Doordat de regels volgens vaste patronen zijn geformuleerd, kunnen ze geautomatiseerd in software worden omgezet. Daarvoor zijn speciale hulpmiddelen ontwikkeld, zoals een tool om de bronnen te analyseren en annoteren, Cognitatie genaamd, en een tool om regels te schrijven en automatisch om te zetten naar softwarecode, de Agile Law Executive Factory. Door deze methode en de gebruikte tools kan altijd worden getraceerd op grond van welke juridische regels een beslissing in het geautomatiseerde proces is genomen. De wet bepaalt direct het algoritme waar het systeem mee werkt!

Voor leden die nog wat meer willen weten over hetgeen de wetgever kan bijdragen aan Regelbeheer, zijn de volgende links interessant: https://research.vu.nl/en/publications/wendbaar-wetgeven (proefschrift van Mariette Lokin) en https://www.nederlandseverenigingvoorwetgeving.nl/wp-content/uploads/2019/12/Preadviezen-2019-DEFINITIEF.pdf (preadvies voor de NvvW).

 

© JuristenRijk