NIEUWSBERICHT

Terug naar nieuwsoverzicht

14-01-2021

Interview met Therris Burgers – werkzaam bij Wobondersteuningsunit EZK & LNV

  • Welke functies heb je vervuld?

    Na mijn afstuderen bij de Rechtenfaculteit in Tilburg kon ik aan de slag als trainee bij de provincie Zuid-Holland. Gedurende een periode van twee jaar mocht ik ervaring in verschillende functies opdoen. Zo ben ik juridisch adviseur, beleidsmedewerker en bezwaarsecretaris geweest. In die periode werd ik ook een half jaar bij het ministerie van BZK gedetacheerd, wat mijn eerste introductie bij het Rijk was.

    Na mijn traineeship ben ik nog een paar jaar bij de provincie gebleven. In eerste instantie als bezwaarsecretaris en secretaris van de Klachtenfunctionaris. Hier heb ik ook voor het eerst kennisgemaakt met de Wob. Na mijn tijd bij bezwaar & klacht, kon ik aan de slag als bestuursadviseur voor de gedeputeerde voor Verkeer en Vervoer. Tot die tijd bestond deze functie nog niet en samen met twee collega’s mocht ik het wiel uitvinden. Een hele uitdaging!

    Op enig moment kreeg ik de mogelijkheid om op detacheringsbasis aan de slag te gaan voor de Nationaal Coördinator Groningen als directiesecretaris en adviseur Parlementaire zaken. Dit was een roerige periode waarin ik het opstappen van de toenmalige Nationaal Coördinator en het omvormen van het versterkingsdossier meemaakte. Na mijn detachering ben ik als bestuursadviseur van de DG Natuur, Visserij en Landelijk Gebied gaan werken, bij het nieuw gevormde ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Ook hier mocht ik bouwen aan een nieuwe organisatie, zoals ik eerder bij de provincie had gedaan en dat nu inmiddels ook weer doe bij de recent opgerichte Wobondersteuningsunit behorend bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken. Na verloop van tijd begon ik als bestuursadviseur het juridische werk echter steeds meer te missen. Toen de vacature voor coördinator Wobondersteuningsunit voorbij kwam, wist ik dan ook meteen dat dit de functie was die ik graag wilde: een coördinerende functie in een juridische context.

  • Hoe heb je de overgang van bestuursadviseur bij LNV naar coördinator bij WJZ ervaren?

    Die overgang was wel even wennen. Ten eerste omdat mijn eerste dag ook de eerste dag van de lockdown in maart was. Ik heb het merendeel van mijn collega’s bij de unit één of twee keer in het echt gezien, maar met het merendeel van WJZ heb ik kennis moeten maken via videobellen. Daarnaast is ook de functie wezenlijk anders dan die van bestuursadviseur. Als bestuursadviseur had ik maar een paar vaste taken. Verder deed ik wat nodig was en stemde waar ik mee bezig was af met de DG en de directeuren. Resultaten waren vaak wat ongrijpbaar. Nu heb ik een meer vastomlijnd takenpakket waar wel ruimte in zit voor eigen initiatief. Ik bén ergens van! Dat is ook wel weer eens fijn.

  • Waaruit bestaan jouw dagelijkse werkzaamheden?

    Samen met mijn collega coördinator probeer ik het dagelijkse reilen en zeilen van de unit in goede banen te leiden. We zetten nieuwe verzoeken om ondersteuning uit binnen onze unit en houden vinger aan de pols bij de lopende verzoeken. We houden contact met de collega Wob-coördinatoren aan de beleidskant van EZK en LNV en zorgen ervoor dat we samen blijven optrekken met onze WJZ-collega’s bij de afdeling Juridisch Advies. Verder ben ik verantwoordelijk voor onze werkinstructies, opleidingsplannen en managementoverzichten. Ik ondersteun het hoofd van de unit met het opstellen van managementrapportages ten behoeve van onder andere de bestuursraden en denk mee over de toekomst van de unit en het Wob-proces als zodanig. Eén van de leukste onderdelen van mijn werk vind ik het contact met onze ondersteuners. Soms om gewoon even bij te praten, soms om een luisterend oor te bieden, maar ook om te coachen of te motiveren.

  • Welke tip wil je Rijksjuristen meegeven?

De Wob is soms een beetje berucht door het werk dat het met zich meebrengt, de strakke deadlines en het misbruik dat er nog wel eens van wordt gemaakt. Persoonlijk vind ik dat heel jammer. In een wereld waar het verkrijgen van betrouwbare informatie steeds belangrijker wordt, vind ik de Wob een waardevol instrument. Het is een uitdagend stukje wetgeving met ruimte voor eigen interpretatie en een kort lijntje met wat er leeft in de maatschappij. Heb je de kans je eens in de Wob te verdiepen, dan zou ik dat zeker aanraden!

  • Wil je verder nog iets kwijt?

Ben je benieuwd naar hoe onze unit werkt of ben je zelf bezig met het opzetten van een vergelijkbaar initiatief? Bel of mail gerust met het hoofd van onze unit: Fenneke Wieringa.

 

© JuristenRijk