NIEUWSBERICHT

Terug naar nieuwsoverzicht

09-02-2019

Terugblik werkbezoek ACM

Op maandag 4 februari vond het eerste werkbezoek van JuristenRijk plaats. In ongeveer een uur tijd vertelden collega's van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over hun werkzaamheden. De ACM is verantwoordelijk voor het toezicht op twintig wetten en zeven Europese verordeningen, die tezamen vrijwel de hele economie van Nederland beslaan. Bij de organisatie werken bijna zeshonderd mensen, van wie ongeveer veertig procent jurist is. Er is aandacht voor juridische en economische aspecten van het werk, maar ook voor gedragspsychologie.

Tijdens het werkbezoek stonden de 'snelle interventies' en vereenvoudigde afdoening centraal. Juristen van ACM hebben de nodige ervaring met deze alternatieven voor het gebruik van formele instrumenten en juridische procedures, die niet altijd efficiënt zijn. Een voorbeeld van een snelle interventie is het 'wenkbrauwgesprek', waarbij druk wordt uitgeoefend op een bedrijf of brancheorganisatie om een norm na te leven. De inzet van een snelle interventie is niet altijd mogelijk. Is een bepaalde schadelijke situatie op korte termijn te beëindigen? Is de wettelijke norm duidelijk en zijn de overtreding en overtreder evident? Is de overtreder gevoelig voor een interventie? In die gevallen is een alternatief voor een langere procedure wellicht verstandig. Een voorwaarde is in de regel wel dat de ACM de interventie na afloop publiceert.

In de eerstvolgende editie van JuristenKijk verschijnt een verslag van het werkbezoek. Het bestuur zal met veel plezier een tweede werkbezoek organiseren.

 

 

Een greep uit de reacties van aanwezige leden:

- "Ëen unieke kans om even bij andere rijksonderdelen in de juristentuin te kijken."

- "In korte tijd een goed beeld gekregen van het werk van ACM en enkele juridische aspecten van hun werk en de keuzes die zij maken m.b.t. de inzet van instrumenten. Ook zeer nuttig voor netwerken/onderhouden contacten."

- "De diverse onderwerpen en sprekers maakten het informatief en aantrekkelijk om naar te luisteren."

- "Ik heb het erg op prijs gesteld dat de collega's van de ACM ondanks hun drukke werkzaamheden hiervoor hun tijd hebben willen vrijmaken. Zij waren met hun enthousiaste verhalen in staat een zinvolle discussie aan de aanwezigen te ontlokken."

 

© JuristenRijk