NIEUWSBERICHT

Terug naar nieuwsoverzicht

14-12-2016

Computer says no?

Juristen houden zich niet alleen bezig met de gevolgen van het recht, maar vragen zich zo nu en dan ook af hoe die gevolgen worden ervaren. Hoe toegankelijk en kenbaar is het recht eigenlijk? En welke rol kan de technologie daarin spelen? Rob Peters promoveerde in november 2016 op dit onderwerp.

De overheid legt de nadruk vaak op de vermindering van administratieve lasten en zegt zich in te zetten om de ervaren regeldruk aan te pakken. Volgens Peters komt de legitimiteit van regels hierdoor onder druk te staan: de overheid maakt regels waar burgers en bedrijven zich aan moeten houden, maar zegt die regels vervolgens zelf als probleem te ervaren.

Digitale diensten kunnen bijdragen aan de legitimiteit. De technologie kan het gevoel van onmacht bij burgers en bedrijven echter ook verergeren, indien het systeem (computer says no) tot wrevel of gevoel van onrechtvaardigheid leidt. Een slecht vormgegeven ontwerpproces leidt tot vervreemding, aldus Peters. Hij doet daarom tien aanbevelingen die moeten leiden tot een beter gebruik van digitale juridische dienstverlening.

R.M. Peters, The law, the map and the citizen: designing a legal service infrastructure where rules make sense again

 

© JuristenRijk